Читај ми!

Г. Малер: Симфонија бр. 8

Малерова Осма симфонија или Симфонија хиљаде за осам солиста и велики хорски и оркестарски ансамбл, представља најмонументалније дело позног романтизма, у чијем би извођењу, по замисли композитора, требало да учествује хиљаду извођача.

На концерту одржаном 26. маја 2012. у Центру Сава, под управом диригента Бојана Суђића наступили су симфонијски оркестри и хорови ФМУ и РТС-а, Академски хор Колегијум музикум, Дечји хор РТС-а, Здружени новосадски хорови, Вокални студио Орфелин и хор Музичке школе Исидор Бајић, као и солисти Снежана Савичић Секулић, Ивана Петровић, Анета Илић, Јелена Кончар, Јелена Бодражић, Хон Ли, Васа Стајкић и Небојша Бабић.
Овај концерт је једна у низу свечаних манифестација организованих поводом прославе 75. годишњице Факултета музичких уметности, а у том подухвату, у хору и оркестру учествовало је око 300 студената те академије.

У Малеровој Симфонији хиљаде, преплићу се симфонијска и ораторијумска традиција. Први део је заснован на тексту латинске химне из 9. века, а други на завршном тексту из Гетеовог Фауста. Оба текста пропагирају идеју спасења кроз љубав. Томас Ман, који је присуствовао премијери симфоније, написао је: Ово је човек који је, верујем, уметност нашег доба изразио на најпрефињенији, најсуптилнији и најбољи могући начин.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво