Српски владари и владарке из рода Немањића: Краљ Владислав и краљица Белосава, 2. део

Краљ Стефан Владислав је био другорођени син Стефана Првовенчаног и унук Стефана Немање. На власт је дошао превратом, уклонивши старијег брата Радослава.

Његова супруга Белослава је била кћер бугарског цара. Водио је бугарофилску политику. Владао је девет година, од 1234. до 1243. Српски народ га памти по задужбини Милешеви покрај Пријепоља, коју је изградио још као млади краљевић. Мошти Светог Саве пренео је из Бугарске у Србију.
Нови владар српских земаља и приморских, у спољној политици потпуно се окренуо источном суседу. Његов заштитник и главни ослонац јесте бугарски цар, сада и његов таст Јован Асен Други. То што је Владислав насилно дошао на престо, поглавар српске цркве, архиепископ Сава није одобравао. Иако су стиц и братанац били у добрим односима, Сава никако није могао подржати такав начин смене на власти, бојећи се да се то не устали.  Ипак га је крунисао у Жичи.
У емисији говоримо и о чувеном, богатом покладу или депозиту који је положен у Дубровнику. Важан је у историјској науци и због тога што је то први, убележени инвентар ствари једног српског краљевског пара.

Аутор и сценариста емисије Вера Катанић
Монтажер Владимир Јовић
Дизајнер звука Иван Троскот
Дизајнер шпице Бојана Девић Опачић
Реализација Ернестина Глигоријевић

Реприза, 15.08.2021. у 03:45 и 11:45 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво