Време (је) за елиту: Љубодраг Димић

Српска елита треба да отвара перспективу свом народу а не да је затвара. Перспектива мора да се отвара тако да тај народ не изгуби ништа што је круцијално у његовом идентитету. Наше највеће посрнуће је на скали моралних вредности, где се све побркало. Данас владају квазивредности. Елита мора да ради на томе да се утврде вредности које треба неговати и зато су важни школа и универзитети, истиче академик Љубодраг Димић, историчар, гост емисије Време (је) за елиту.

Љубодраг Димић је шеф Катедре за историју Југославије Филозофског факултета у Београду, редовни члан САНУ, члан мешовите католичко-православне комисије која се бави историјском улогом Алојзија Степинца у НДХ. Био је на челу Комисије за истину и помирење (2001), аутор је, између осталог, тротомног дела Културна политика Југославије 1918 - 1941, затим Агитпроп култура; Срби и Југославија: простор, друштво и политика; Римокатолички клерикализам у краљевини Југославији 1918-1941 (са Николом Жутићем); Србија у Великом рату (са Миром Радојевић), преко три стотине научних и стручних радова и публикација.

Са академиком Димићем разговарамо о Југославији које више нема, али су остала сећања на земљу у коју су се једни заклињали, док су је други проклињали. Да ли постоји шанса за обнову југословенске идеје, да ли смо 1918. могли боље и паметније, шта нам је нудио тајни Лондонски уговор из 1915, да ли је уједињење могло да не буде централистичко, зашто су Срби били за унитарну државу? То су само неколика питања за Љубодрага Димића, који напомиње да је тешко у Србији бити Србин, а да вас при томе не етикетрају да сте ретроградни, старомодни и заостали. Биће речи и о културној политици у Краљевини Југославији, Мештровићу, Крлежи.

Аутор и уредник: Зорица Пантелић
Монтажер: Облак Јуришин Кауфман

реприза, 28. јун у 00:01 и 08:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво