Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно - Шта смо све преживели, Ј. Карађорђевић

Долазак Нилa Балфура, писца прве књиге о кнезу Павлу Карађорђевићу која је преведена код нас, био је повод за ову емисију. Од првог доласка Јелисавета Карађорђевић није престајала да се бори доказујући да њен отац, кнез Павле, није крив и да није издао земљу.

Од тих њених првих дана доласка у Србију пратила сам Јелисавету Карађорђевић када год сам могла. Желела сам да сазнам све о породици која је носила жиг срама само зато што није била схваћена и што дела кнеза Павла нису била правилно тумачена. Тога није било у нашим уџбеницима историје. Кућа у Паризу у шеснаестом арондисману је била дом кнеза Павла
У тој кући читала сам писма. Све је било ту осим писама насталих између 1941. и 1945. године. Неко их је већ однео.

Нашли смо и дневник који описује шта је све мучило њих двоје у изгнанству. Посетиле смо и кнегињу Олгу у дому за старе поред Париза. Тада сам је први пут видела. Светска штампа и лист Ројалти забележио је тај сусрет. Била је то сензација 1994. године. Кинотека је те емисије уврстила као први ауторски новинарски материјал у своју документацију. Кнегиња Олга Карађорђевић је тада први пут виђена на филму након Другог светског рата. У оквиру емисије Екскузивно, коју радим, било је имитовано неколико документарних емисија које су водиле до истине. Људи су се тада први пут суочили са животом ове породице која је живела далеко од своје земље, а била дубоко уткана у нашу историју.

Урадила сам укупно 6 емисија које су се бавиле породицом Павла Карађорђевића. Била сам у ситуацији да на аутентичним материјалима учим историју своје земље. У емисији Шта смо све преживели- Јелисавета Карађорђевић, обједињена је прича једне породице о којој смо до недавно веома мало знали. У емисији говоре лакеј на Двору као и дадиља Јелисавете Карађорђевић. Ти људи били су непосредни сведоци њиховог начина живота. Истраживање је трајало 22 године. Обиље личне документације са којом сам се суочила дало ми је неке до тада непознате податке о превирањима пред сам рат као и о ситуацији у којој се кнез Павле нашао, а имао је само једну жељу - да што мање страдамо.

Кнез Павле ухапшен је 28. марта 1941. и послат у избеглиштво. Ван земље провео је 70 година и никада се није вратио у Србију. Умро је у Паризу 1976. имао 83 године. Кнегиња Олга умрла је 1997. имала је 93 године.

Кнез Павле рехабилитован је 28. новембра 2011. године. Тог дана проглашен је невиним.

Реприза, 19. јун у 02:11 и 08:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво