Нишвил 2016 – Shakatak

Британски џез-фанк бенд Shatakak се чак 12 пута нашао на британској листи синглова, док су композиције Night Birds (1982), Down on the Street (1984), ушле и у Топ 10. Shakatak је на Нишвилу 2016. наступио у суботу 13. августа.

У кућном магазину чувеног лондонског клуба Ronnie Scot недавно је написано да музика овог бенда и даље сија тако јасно као на прво слушање. Shaktak није само бенд - они су били саундтрек наших живота. Група је основана 1980. године, а садашњу поставу чине чак четири оригинална члана: Bill Sharpe (клавијатуре), Jill Saward (водећи вокал, удараљке и флаута), Roger Odell (бубњеви) i George Anderson (бас), који на концертима (уз додатак још пар музичара), звуче ништа мање узбудљиво него пре више од три деценије. Такозвани Shakatak paradoks лежи у чињеници да је група од самог старта истовремено имала и култни, такорећи андерграунд статус код љубитеља џез-фанк жанра, а захваљујући, пре свега, мелодичним хитовима - волела ју је и шира публика. На синглу Day by Day из 1985. године гостовао им је један од родоначелника џез-фанк жанра, певач Al Jarreau.

Током каријере дуге 35 година, група Shakatak је објављивала практично један албум годишње, а нешто мање од трећине њиховог опуса чине албуми објављени само у Јапану, што је последица њихове огромне популарности и на Далеком истоку, а посебно у Земљи излазећег сунца. За свој наступ на чувеном Токијском фестивалу (у ништа мање познатој дворани Будокен) освојили су сребрну награду, а међу признањима која су добили јесу и шест узастопних јапанских Греми награда за најбољи интернационални инструментални албум. Група и даље ужива велику популарност и у Јужној Америци, а када је реч о колевци џеза, два албума групе Shakatak током деведесетих стигла су до првог места Contemporary jazz топ листе.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво