Мира Адања Полак: Ексклузивно - Рука Јована Крститеља

Пре тачно 26 годинa снимљена је емисија о руци Јована Крститеља. Од тада па до ових дана многе приче су се испредале око ове значајне реликвије.

Са принцезом Јелисаветом Карађођевић сам 1995. године била на Цетињу и Острогу и тада разговарала са људима који су испричали оно што знају о руци Јована Крститеља.

Ова важна реликвија вековима је скривана и чувана. Рука Јованова чувана је у царској Русији све до Октобарске револуције када ју је Марија Фјодоровна, данска принцеза и мајка Николаја Другог Романова, однела у Копенхаген. Руски митрополит ју је потом у знак захвалности Србији која је примила руске имигранте даровао краљу Александру Првом Карађорђевићу. Чудотворна рука је 1941. пред немачком окупацијом склоњена у манастир Острог, а потом пребачена у државни трезор где је провела 40 година. Године 1993. пребачена је на Цетиње и откривена верницима. рука Светог Јована Крститеља је 2013. била изложена и у Нишу поводом прославе годишњице Миланског едикта којим је цар Константин 313. године признао хришћанство. Године 2006. обишла је многе градове у Русији, Белорусији и Украјини где су јој се верници поклонили. Десна рука Јована Крститеља данас се као највећа реликвија чува у Цетињском манастиру.

Реприза, 01. мај у  06:30 и 14:25

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво