Театрологике: Милена Зупанчич

Милена Зупанчич је прва дама словеначког глумишта и једна од најзначајнијих југословенаких глумица. Рођена у Јесеницама 1946. године.

То није глумица са улогама класичних хероина и наивки, већ свакодневних жена из савременог живота. Игра поузданом и неконтролисаном игром, маестрално комбинује мимику и телесни израз са савршеном дикцијом. Публику и награде осваја потпуним присуством на сцени. И поред тога што су након њених великих успеха стасавале нове генерације изузетних глумаца у свим срединама некадашње заједничке земље Милена је остала симбол модерне глуме. И данас на исти начин вредно ради.

Као дете живела је са самохраном мајком. Оца никада није упознала, нити видела. Од рођења живи у селу поред језера, у Бохињској Бели. Дипломирала је на Љубљанској академији за позориште и филм. Више од четрдесет година је на сцени и филмском платну. За њом је велики број главних улога, за које је добила најпрестижније позоришне и филмске награде, међу којима су две пулске арене, Борштников прстен, Прешернова награда за животно дело.

Има шест Стеријиних награда и најнаграђиванија је југословенска глумица на овом фестивалу. Била је првакиња ансамбла љубљанске Драме, играла на скоро свим словеначким и позоришним сценама Југославије. Радила је активно за УНИЦЕФ пуних 11 година, као представница за западни Балкан.

Реприза, 13. април у 00:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво