Читај ми!

Muzzik video 2020: Кореографија, 3-16

Музички видео спот је и медиј савремене корографије. Спот који има добру кореографију има и велики број прегледа. У комерцијалној светској мејнстрим продукцији доминирају класичне кореографије музичких спотова, које су базиране на плесовима из дискотека, хип-хопу и латино плесовима.

У региону је ситуација другачија и уметнички узбудљивија и занимљивија. У "домаћим" спотовима се појављују изванредни плесни уметници који се баве сценским покретом, и модерним уметничким плесом. Уметничка синергија која се постиже у оваквим спотовима, потврдјује колико је важна и корисна пажња коју посвећујемо кратком музичком филму.
У споту ''На мишиће'' београдског састава Артан Лили за комплексну кореографију и плес био је задужен Дејан Коларов солиста балета Народног позоришта. Мина Томић, српска уметница која већ четири године живи на Исланду и истражује живот у природи и користи своје тело у истраживању покрета је главни актер спота Галије - '' У рају изнад облака''. Спот загребачког бендa Демоде - ''Од свега јача'', биће запамћен по неочекиваној кореографији Николине Мековец водитељице Студија сувременог плеса Теута. Плес и кореографија Лукe Лукићa и Тамарe Пјевић одређују спот "Еуридика" Марка Луиса. Као и кореографија и плес Александре Станаревић у споту Младена Пецовића "Заувек". И звезде електронске денс музике, Nipplepeople, у споту "Никада" су изабрале неочекивано решење и оствариле колаборацију са Тонијем Флегом, младим ријечким плесачем и перформером. У споту "Бил ми казала - Дарвин сонг" кореографкиња Бојана Матић је изванредно уклопила игру Бојане Матић и сценску кретњу Рамба Амдеуса. Матија Ферлин, који је дипломирао је на Школи за Нови Плесни Развој (School for New Dance Development) у Амстердаму, је у споту "Див", поред кореграфије, преузео комплетан креативни процес. Зарина Рондóн је спот македонског фјужн састава Фолтин, претворила у кратки плесни филм, који желимо да гледамо испочетка. Уз помоћ упечатљивих и провокативних појава Зоране Фаркаш и Ловорке Трдин, ауторска екипа из Хрватске направила је за ЧБС (Човек без слуха), "шумадијске Рамонсе", спот који је "инспириран покраденим, уништеним и на крају пропалим творницама у бившој Југославији".

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво