Театрологике: Андраш Урбан

Андраш Урбан је један од најоригиналнијих редитеља региона. Његов театар је ангажован, усмерен према савременим друштвеним темама. Позоришна режија је за њега платформа за критику и особен уметнички израз. Стручњаци се слажу да Урбаново дело представља јединствену појаву у нашој новијој позоришној историји.

Рођен је у Сенти, где је завршио основну и средњу школу. Студирао је на Академији уметности у Новом Саду, у класи Влатка Гилића и режирао у Народном позоришту у Суботици. Деведесетих напушта студије и враћа се у Сенту да би током 2000. године дипломирао у класи Боре Драшковића. По завршетку студија почиње његов професионални ангажман у позоришту Костолањи Деже у Суботици, чији је директор, а руководи и Desire фестивалом.

Добио је бројне и значајне награде на позоришним фестивалима, као што су БИТЕФ, Фестивал алтернативног театра Мађарске, Стеријино позорје, Инфант, МЕСС. Треба издвојити признање Јасаи Мари, које се додељује као најзначајнија награда Мађарске за позоришну уметност и Награду Бојан Ступица коју додељује Савез драмских уметника Србије, а намењена је најбољим редитељима.

Реприза, 02. март у 01:53

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво