Јуриј Башмет и Московски солисти, 1. део

Прослављени руски виолиста Јуриј Башмет наступио је у априлу 2011. са својим квартетом Московски солисти у Коларчевој задужбини, у оквиру циклуса концерата Великани музичке сцене.

На програму су била дела: Камерна симфонија Шостаковича, Соната арпеђоне за виолу и гудаче Шуберта и Успомена из Фиренце Чајковског.

Српској публици добро познат и омиљен, Башмет је на својој виоли Паоло Тестори (Милано, 1758) свирао у најпрестижнијим салама, као што су: Карнеги хол у Њујорку, Концертгебау у Амстердаму, Берлинска филхармонија, миланска Скала, Московски конзерваторијум и Петроградска филхармонија.

Његови наступи са Рихтером, Ростроповичем, Кремером, Аргеричевом, Гутмановом, Мутеровом, спадају у сам врх светског извођаштва, а бројни савремени композитори посветили су му своја дела, док је више од 50 концерата за виолу компоновано и посвећено Башмету.

Познат и као најмлађи професор у историји Московског конзерваторијума, на који је примљен у 35. години, Башмет је први ансамбл Московски солисти основао 1986. године. Након неколико година наступа, музичари из овог ансамбла су емигрирали из Русије, а Башмет је у Москви 1992. године обновио ансамбл са групом младих виртуоза са којима и сада наступа.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво