Читај ми!

Храм Светог Саве

Централна тема филма руског митрополита Илариона Алфејева је изградња и декорација Храма Светог Саве на Врачару. Филм објашњава улогу и значај који Свети Сава има у српској историји и култури, разлог за подизање Храма и трновит пут до остварења ове идеје.

Посебна пажња посвећена је настанку мозаичке декорације и улози коју су у овом процесу имали Русија као држава, уметник мозаичар Николај Мухин и главни инжењер пројекта Јевгениј Челишев. Филм садржи обиље занимљивих података, од тога да се Патријарх Герман 88 пута неуспешно обраћао Јосипу Брозу са захтевом да се настави градња Храма, до чињенице да је површина прекривена мозаицима једнака површини два фудбалска игралишта и да је укупна тежина материјала утрошеног у рад више од 300 сарадника 320 тона. Филм бележи једно од последњих медијских појављивања Патријарха Иринеја, а објављен је и на РТС Планети.
Учесници: Патријарх Иринеј, Драгољуб Марјановић, Милош Ковић, епископ нишки Арсеније, епископ бачки Иринеј, Јефто Терзовић, протојереј - ставрофор Радивоје Панић, Николај Мухин, Јевгениј Челишев, протојереј - ставрофор Драгомир Сандо, Милеса Стефановић Бановић, митрополит Порфирије Перић, Дејан Накић, Владимир Рогановић и митрополит Иларион Алфејев, аутор филма.

Аутор и водитељ: митрополит Иларион (Алфејев)
Уредница: Ксенија Абрамова
Сниматељи: Арсениј Бичков, Константин Крјаков и Јевгениј Тимохин
Редитељ: Димитриј Офицеров
Режисер: Марија Вилкасте
Продуцент: Димитриј Мендељејев
Производња: Добротворни фонд „Познание", 2021.

реприза, 28. јануар у 02:11 и 09:45

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво