Читај ми!

Време (је) за елиту: Егон Савин

Данас је све сведено искључиво на политику а бојим се да иза сваке политике стоји једно продавање магле, интезивна и перманентна лаж о некој светлој будућности и славној прошлости. Стално нас возе између та два апсурдна садржаја која се, заправо, у садашњости никога не тичу - речи су нашег истакнутог позоришног редитеља и професора на Факултету драмских уметности у Београду, Егона Савина.

Егон Савин је српски и југословенски позоришни редитељ, рођен у Сарајеву у породици оперских певача. Дипломирао је на ФДУ у класи Дејана Мијача. Иза њега је стотину представа које је урадио широм Југославије у националним театрима и неформалним трупама. Његове представе су на гостовањима игране на светским сценама, у Њујорку, Чикагу, Монтреалу, Паризу, Бечу, Тел Авиву, Варшави...

Добитник је многобројних награда и признања, међу којима и осам Стеријиних награда од којих је пет за режију. Дуже од четврт века дружи се са студентима - професор је на Катедри за позоришну режију на ФДУ.

Да ли уметност и политика треба да иду заједно, зашто дајемо легитимитет аморалности кад постоје моралне норме, зашто нам живот пролази у подметнутим сновима, зашто похлепу од свих људских грехова ставља на прво место и да ли разуме време у коме знање није у моди? То су само неколика питања за ствараоца који већ годинама пажљиво ишчитава поруке светских и домаћих класика, постављајући на сцену дела Достојевског, Шекспира, Островског, Гончарова, Молијера, Меше Селимовића, Крлеже, Аце Поповића.

Уредник и аутор: Зорица Пантелић

Сниматељ: Драган Лапчевић
Монтажер: Александра Виријевић
Продуцент: Славица Стефановић

Реприза,  09. јануар у 02:16 и 10:16

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво