Читај ми!

Хајдучија у Србији и : Хајдучки процес, 2-7

Обрађивање, ако не највећег оно сигурно монструозног судског процеса, који се десио у Чачку 1897. године на суђењу хајдуцима тога краја, за екипу Документарне редакције био је само почетак слагања делова слагалице, која се отварала пред нама све јасније и изазовније до последње приче коју смо реконструисали али... ипак за крај оставили могућност за њено употпуњавање.

Наиме, о овом суђењу колико год оно било и велико и историјски значајно, готово се ништа не зна и не говори. Можда је томе допринела и чињеница да са овог судског процеса не постоји ниједан једини документ. Све је уништено недопустивом самовољом и незнањем комуниста после ослобођења Чачка. Али је зато, захваљујући знању нашег познатог новинара Пере Тодоровића, који је свакодневно извештавао са овог суђења, преносећи чак и судске записнике, до у танчине могуће овај догађај данас реконструисати. Он је на неки чудан начин осећао да то што је тада писао у листу Хајдучија надилази новинарски посао. И испоставило се да је више него икад био у праву.

Анимације у серијалу је одрадио Алекса Гајић, графичку обраду Борко Ћирић, музику компоновао Дејан Пејовић-Пеја, директор фотографије је Милан Станић, монтажу потписује Владимир Радовановић а уредник и аутор серијала је Оливера Панчић.

Реприза , 13. септембар у 02:55 и 11:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво