Савремени светски писци: Алесандро Барико

Шта имају заједничко тенисер, писац и пекар? Због чега каже да је писање занат а не слободна уметност? Зашто верује да таленат треба да остане скривен?

Један од најдаровитијих савремених италијанских писаца, романсијер, есејиста, редитељ, музички критичар, себе види као занатлију који ради, размишља, посматра, окреће, осећа тежину и чврстину дела. Барико сматра да је најважније пренети енергију, а лепоту и таленат доживљава као дуготрајне процесе, баш као и само писање. Писац, који је као мали читајући бежао од бескрајне досаде живота, о стварности и обичним ситуацијама пише есеје, а у фикцији остварује дечју игру. Највиши, најистинитији смисао писања је стварање лепоте, снаге, нечега што пулсира изван мене, поуздано изговара Алесандро Барико у разговору са уредницом Недом Валчић-Лазовић.  

Почетком деведесетих, објављује свој први роман Замкови гнева, који му доноси европска признања а Свила - светску славу, као и Пијаниста, Сити и Океан море, а захваљујући култној ТВ емисији Пиквик, публицистичким текстовима и музичкој критици у водећим италијанским новинама, постаје истинска звезда.

Реприза, 18. октобар у 06:00 и 14:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво