Приче о дрвећу: Корење детињства, 3-10

Документарна серија у француској продукцији, кроз приче о дрвећу води нас у истраживање природe и културе, у срце најстаријих и најимпресивнијих живих организама на Земљи. Симбол мудрости, дуговечности, издржљивости и разборитости, дрво је средишњи симбол многих култура.

У свакој емисији истиче се невероватна разноликост врста дрвећа али је фокус увек на пар стабала у две различите земље укључујући и неевропске врсте попут баобаба, џиновског црвеног дрвета, индијског банјана или мајмунског загонетног дрвета. Људи који живе у њиховој близини објашњавају шта то њима значи и отварају нам просторе имагинарних светова, веровања и друштвених обичаја.

Липа за плесање стара више од седам стотина година налази се у немачком селу Химелсбергу. У средњем веку ужари су је користили као еластично дрво за израду канапа, а током сеоских прослава, скеле занатлија су је претварале у висећи подијум за плес на коме су се људи забављали окружени гранама.

Двеста километара западно од Лондона, дрво које се види у даљини је белолисти храст. Насеље у близини тог дрвета добило је име по њему - Вајт Лив Оук, иако је обожавано бело лишће са храста одавно нестало. Култ је зато пренесен неколико километара даље, на најстарији храст у регији.

Реприза, 14. септембар у 00:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво