Читај ми!

Уметничке збирке Њујорка

Ако је веровати Скоту Фицџералду, кад угледате Њујорк с моста Квинсбороу, сваки пут вам се учини да га видите први пут, тај град који обећава необуздане тајне и лепоте света.

У време кад је Скот Фицџералд писао о Великом Гетсбију, америчком богаташу који је веровао у идеале љубави, богати Американци су реализовали другачије идеале - или снове - да, попут књижевних јунака, постану бесмртни. Захваљујући својим успешним финансијским подухватима, куповали су уметничка дела која су завештали Њујорку а која данас представљају светску културну баштину.

У емисији представљамо једну од најлепших малих уметничких збирки - Колекцију Фрик - коју је основао индустријалац из Пицбурга Хенри Клеј Фрик а која чува платна Рембранта, Вермера, Фрагонара и других мајстора старог света.

Још један богати Американац, Џеј Пи Морган, банкар, оснивач и власник компанија Ју-Ес Стил и Џенерал Електрик, оставио је Њујорку своју вредну колекцију која је претворена у библиотеку и музеј Морган, у коју је стала култура стара три хиљаде година. То је једина институција на свету која има три примерка Гутенбергове Библије, а раритет је и Јеванђеље из Линдауа, књига опточена драгим камењем и златом.

Историја Њујорка убрзаним корацима прешла је пут од колонијалног ропства до неолиберализма. О тим разноликим догађањима сведочи Њујоршко историјско друштво, у коме се налазе документи и предмети из историје тог града али и целе Америке.

Уредник: Неда Валчић Лазовић

Сниматељ Дејан Јовановић

Редитељ Ивана Стивенс

реприза,  7. август у 04:40 и 12:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво