Пут Војног архива у Великом рату, 1. део

Рад наш, труд наш цениће доцнија поколења, по резултатима које смо постигли, и по историјским подацима, које им ми, као активни савременици, оставили будемо.

Овако је Јован Драгашевић, официр, професор на Великој школи, научник, родоначелник српске институционализоване архивистике, још у 19. веку завршавао обраћање министру војном Краљевине Србије, с молбом о оснивању Историјског одељења при Министарству војном. Била је то претеча институционализоване архивистике у Србији и Војног архива Србије.

Захваљујући тој иницијативи, подигнута је и свест о важности прикупљања и чувања архивске грађе, па тако касније и архивске грађе која се односи на Први светски рат. Војни архив Србије пратио је дословно пут српске државе и народа у том највећем ратном сукобу у дотадашњој ратној историји. Репортаже о путу војног архива Србије у Великом рату настале су после вишемесечног истраживачког рада и откривају до сада мало познату, у деловима, чак и потпуно непознату област функционисања ове значајне државне институције.

Уредник и сценариста: Милица Бајић Ђого
Продуцент серије је Милорад Конрад, директор фотографије Васко Васовић, игране сцене снимио је Милан Станић, монтажер Обрад Поповић.
Режија: Лела Јанић и Милица Бајић Ђого
Обрада: редакција Актуелности

Реприза, 19. јун у  01:40 и 09.40

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво