Час анатомије: Дисиденти у култури некад и сад

Џулијану Асанжу прети 170 година затвора. И док је он за део јавности херој, за званичну Америку он је прекршитељ Закона о шпијунажи.

Слободарски идеал је непрекидно кроз историју у сукобу са нужношћу политичког поретка. Интелектуалци и уметници, бивајући  често на страни слободарског идеала, такође су  били осуђивани, стигматизовани апатриди.

Данас, тридесет година од пада Берлинског зида, чини се да је актуализовано питање дисидената. Током Хладног рата на Запад су одлазили уметници и интелектуалци неспремни да прихвате ауторитарност владајућих система у својим државама. Најпознатији, Александар Солжењицин, постао је човек епохе. Милану Кундери недавно је, после 40 година, враћено чешко држављанство. Писац Добрица Ћосић је у социјалистичкој Југославији важио за једног од првих дисидената, а културна историја земаља иза Гвоздене завесе је и историја забрана.

Oднос државе према дисидентима у култури, личност дисидената, феномен контроверзе који се везује за њих и актуелну културолошку слику уз питање: ко су били дисиденти некада а ко су данас, шта се деси када идеје некадашњих дисидената постану официјелно прихваћене и да ли је то могуће и на којим пољима се тада отвара простор за неке будуће дисиденте.

У емисији о томе разговарају редитељ Боро Драшковић, историчар Предраг Марковић и новинар и песник Драгослав Дедовић

Уреднице емисије: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац

Реприза, 06. јун у  09:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво