Уметност у Великом рату: Књижевност у Великом рату

Документарно-играна емисија коју је реализовала Редакција школског програма; аутор стручног текста је др Нада Мирков-Богдановић, научник у Народној библиотеци Србије и аутор истоимене изложбе постављене у Народној библиотеци током 2014. године, сценариста Биљана Максић, а редитељ Драган Маринковић.

Текст је настао из дугогодишњег истраживачког рада др Наде Мирков Богдановић, који је резултирао свеобухватним сагледавањем књижевног стваралаштва уочи Првог светског рата, током и непосредно после рата. Тако је конципирана и емисија, као приказ више кругова стваралаца - припадника Младе Босне, затим оних на Крфу, говори се и о ауторима који су стварали на самом фронту и са српске и са аустро-угарске стране, писцима у егзилу, затим о онима који нису преживели рат, као и о књижевницима који су после рата својим литерарним радом поставили Србију раме уз раме са најразвијенијим земљама Европе - Црњанском, Винаверу, Растку Петровићу, то јест надреалистима, дадаистима, суматраистима и многим другима.

Посебну занимљивост чини приказ скоро пронађеног рукописа чувене Плаве гробнице, из пера Милутина Бојића. У емисији је коришћена грађа Документације РТС-а, Народне библиотеке Србије и других релевантних институција.

Уредник: Татјана Цвејић

Реприза, 05. јун у  03:00 и 08:40

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво