Дмитриј Шостакович: Симфонија бр.13

Симфонија број 13 компонована је 1962. године. Збир је пет песама које је написао руски песник Јевгениј Јевтушенко, некада enfants terrible руског песништва. Ансамбл чине соло баритон, мушки хор и оркестар. Ова симфонија, коју можемо посматрати и као ораторијум, почиње делом које се зове Бабин јар, што је и поднаслов симфоније. Поема говори о масакру који је извела Хитлерова армија након поробљавања Кијева, у јесен 1941. године. Хиљаде грађана јеврејске провенијенције окупили су нацисти и стрељали недалеко од јарка под називом Бабин јар.

Нигде у Шостаковичевом раду утицај Мусоргског није толико видљив као у овом делу.
Премијера је жељно ишчекивана и одиграла се 18. децембра 1962. године. Дириговао је Кирил Кондрашин, који је касније током турнеје по Холандији пребегао на Запад.
Сведок дешавања, Тамара Грум Жимајлов се сећа:  Композитор је устао да се поклони - био је живчан - посматрао је овације и радовање оркестра са изразом очајања на бледом лицу. Изгледао је као на путу за вешала. Са друге стране, на сцену је енергично, у два корака, готово скока, ступио високи песник. Стајали су један поред другог, Шостакович и Јевтушенко. Инкарнације скромности и самопоуздања збијени међу пултевима и корпама са цвећем.

Критика Стаљинове владавине била је очигледна и публици и званичницима, те је Јевтушенко био приморан да измени неколико редака у својој поеми, док је музика остала недирнута.
Дозвољено је било само неколико извођења симфоније, пре него што је одлучено да буде забрањена.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво