Последња византијска краљица Софија, 8-8

Последња епизода руске историјске драме, грандиозног пројекта, који су финансирали руска министарства културе и одбране.

После пада Византије, деца Томе Палеолога, рођеног брата последњег византијског цара, нашла су се у Риму, под покровитељством папе. У намери да преко ње потчини Руску православну цркву свом утицају, папа шаље Софију у далеку Московију, да буде жена великом кнезу Ивану Трећем.

Брак са наследницом византијске династије требало је да ојача власт великог кнеза. Међутим, против странкиње су бојари, митрополит и Иванова мајка.

У почетку Софија само жели да освоји срце свога мужа, али убрзо у Москви налази нову домовину, љубав и наду у рађење новог православног царства. Софија Палеолог ушла је у историју као велика московска кнегиња и баба првог руског цара, Ивана Грозног, али порекло води не само од Палеолога, него и од Немањића. Софијин отац Тома најмлађе је од десеторо деце Јелене Драгаш, кћери Константина Драгаша Дејановића, унука Стефана Дечанског. Иван III Рјурикович велики московски кнез прозван је Велики још за живота. Ујединио је велики број кнежевина у јединствену државу и ослободио се власти Монгола. У његово доба се јавила идеја о мисији Руског царства као заштитника православља, у коме ће Москва бити Трећи Рим.

Улоге: Марија Андрејева, Јевгениј Циганов, Надежда Маркина, Петар Зајченко...

Режија: Алексеј Андријанов

Реприза, 28. април у 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво