Путевима путописаца: Лондон

Екипа серијала Путевима путописаца Редакције за културу вас после Норвешке Исидоре Секулић упознаје са Лондоном Милоша Црњанског и Борислава Пекића! У емисији учествују и бројни савременици чији очима гледамо како се Лондон мењао од времена Црњанског до данас.

Лондон Црњанског и Пекића допуњавају погледи на овај град, на Велику Британију, као и на менталитет и обичаје Британаца и посебно странаца, емиграната, који чине интегрални део лондонског шарма.

Писац, Горан Гоцић, нас романом Последња станица Британија, подсећа како су читави нараштаји младих људи хрлили у ову престоницу културолошких промена у времену панка, њувејва, нових сликарских и књижевних покрета којима је Гоцић сведочио као млади авантуриста у потрази за својим местом под сунцем. О томе како данас изгледа Лондон и колико се променио од времена Црњанског и Пекића сведоче у овој епизоди Путописаца и наше књижевнице које данас живе и стварају у Лондону, проф. др. Весна Голдсворти која се прославила књигом Откривање Руританије и романима Чернобиљске јагоде и Господин К. (романом који кореспондира са Црњанскијевим Романом о Лондону и Толстојевом Аном Карењином) и песникиња Ана Сеферовић која је за збирку поезије Материна, инспирацију пронашла управо у Лондону.

Реприза, 30. март у 02:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво