Приче о дрвећу: Господари воде, 1-10

Документарна серија у француској продукцији Арте, кроз приче о дрвећу води нас у истраживање природe и културе, у срце најстаријих и најимпресивнијих живих организама на Земљи. Симбол мудрости, дуговечности, издржљивости и разборитости, дрво је средишњи симбол многих култура.

У свакој емисији истиче се невероватна разноликост врста дрвећа али је фокус увек на пар стабала у две различите земље укључујући и неевропске врсте попут баобаба, џиновског црвеног дрвета, индијског банјана или мајмунског загонетног дрвета. Људи који живе у њиховој близини објашњавају шта то њима значи и отварају нам просторе имагинарних светова, веровања и друштвених обичаја.

Платан у Грчкој стар хиљаду година своју дуговечност дугује извору из којег је поникао. Смештен у самом центру села, симбол је здравља мештана и живе традиције која се преноси с генерације на генерацију.

У швајцарском селу Вилневу, на источној обали Женевског језера, расте велико дрво чије се раскошне гране огледају на површини воде. Са још два слична дрвета, засађено је пре само двеста година, али једино је оно преживело на усамљеном острвцету усред језера.

Реприза, 29. март у  01:00

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво