Арт зона: Деведесете – Речник миграција

Деведесете су, као одредница, у овдашњу колоквијалну сферу ушле са јасним и недвосмисленим конотацијама. На временској линији скорије историје уметности деведесете године 20. века указују се као етапа турбулентена, трауматична, пуна парадокса и неочекиваних заокрета.

Најопсежнији и најтемељнији захват историзације уметности деведесетих још је на самом почетку трећег миленијума остварио београдски Музеј савремене уметности. Реч је о изложби "О нормалности. Уметност у Србији од 1989. до 2001", која је представљена и у више значајних излагачких простора у Европи и Америци, а које се подсећамо у вечерашњој емисији.

Изложба Деведесете: Речник миграција недавно предтављена у Музеју Југославије у Београду, чији су аутори и кустоси историчарке уметности Ана Панић и Симона Огњановић, нуди нови поглед на деведесете. Изложба обухвата радове 29 уметника и уметничких група, постављена је као сложена и прегледна структура, где је свако од заступљених аутора носилац једног речничког појма, а појмови су груписани у шест изложбених поглавља.

У емисији говоре кустоскиња Симона Огњановић, и визуелни уметници: Душица Дражић, Александрија Ајдуковић, Чедомир Васић, Рена Редле и Владан Јеремић, Вахида Рамујкић, и Никола Радић Луцати.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

Реприза, 18. март у 04:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво