Нек Чанд и Стеновити врт

Стеновити врт је необична амбијентална целина која се простире на око 25 јутара земље са око 2200 скулптура, које је урадио самоуки визионар - Нек Чанд у Чандигару, главном граду Пенџаба и Харијане, на северу Индије, као свратиште својих снова, изгубљеног детињства, као своје имагинарно краљевство.

Почео је 1951. године, када се у потрази за послом зауставио у Чандигару, тадашњем великом Ле Корбизјеовом градилишту. Добио је посао чувара градилишта. С друге стране, желео је да направи сећање на старо, традиционално, које је било ломача новог модерног, сећајући се својих прашњавих путељака изгубљеног завичаја.

Један део џунгле није био обухваћен урбанистичким планом. Свакога дана, почев од 1951. године, у потпуној тајности, све до 1975, када је случајно откривен, Чанд је одлазио у оближње брдо Шиквалик под Хималајима и реку Гаџар и доносио разнобојно камење, али и ломљену керамику и необичне делове одбаченог индустријског отпада и шута. Од малтера и крхотина керамике, старих точкова од бицикли, седла или осигурача, кренуо је да ствара облике. За разлику од геометризованих сектора Ле Корбизјеових, његови "сектори" су били кривудави, заобљени, органски.

Аутор и наратор: Нина Крстић
Сниматељи: Јован Милинов С.А.С, Братислав Марковић, Дејан Милошевић
Извршни продуцент: Милан Никодијевић

Реприза, 17. март у  02:25 и 10:25

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво