Савремени светски писци: Тахар Бен Желун

Због чега не смемо живети затворених очију и зашто књижевност треба да буде снажна, искрена и окрутна, на који начин раздвојити ислам од политике, како победити расизам и ксенофобију нашег доба, нека су од питања Неде Валчић Лазовић, на која одговара чувени француско-марокански писац Тахар Бен Желун.

Од ране младости Тахар Бен Желун окренут је француској култури и џезу, који му отварају просторе слободе. Рођен 1947. у Фесу, студије филозофије завршава у Рабату; свој родни Мароко напушта због политичке репресије и одлази у Париз. Његови први наслови, објављени у Француској, баве се положајем имиграната у Европи који живе у друштвеном, материјалном и психолошком заточеништву.

Тахар Бен Желун пише поезију, романе, есеје, као и књиге у којима промишља питања расизма, тероризма, ислама... Најпрестижније француско литерарно признање - Гонкурову награду, добија 1987. за роман Света ноћ. У богатом опусу који има више од 70 наслова, његова најпознатија дела су и Дете од песка и Брак из задовољства - наслови које је током кратког боравка у Београду представио српским читаоцима. Његова дела преведана су на све светске језике, укључујући и есперанто.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић, сниматељи Дејан Јовановић и Милан Илић, редитељ Ивана Стивенс

Реприза, 25. фебруар у  01:20 и 09:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво