Савин врт: Православни законици, 3-5

Осам векова нас раздваја од епохе Светог Саве и не само да није умањен значај његових дела, већ су у савременим условима научна тумачења добила адекватнији израз. Комплексна и дубока прича о Светом Сави је и прича о историји Српске православне цркве.

Сачувано је десет преписа Законоправила, Номоканона Светога Саве, који су настали између 13. и 17. века. Најстарији препис је познат као Иловичка крмчија из 1262. године. Та књига се данас налази у Загребу у Академији где је доспела у седмој деценији 19. века, каже археограф др Владан Тријић.

Савино Законоправило, обимно дело од приближно 800 страна - камен-темељац српског средњовековног права настало је у истој епохи у којој су написана Повеља слободе или Магна карта у Енглеској- камен-темељац британског устава, наглашава протојереј др Зоран Деврња.
Историчар др Милош Ковић истиче да је Законоправило документ средњовековне Србије, основни, који уређује и канонско право и грађанско право, породичне односе и, како је Миодраг Петровић доказао, одређује видове старања о сиромашнима, болеснима, човеков живот. Законоправило остаје и после доношења Душановог законика... Значи, ви имате документ чије зрачење осећамо вековима и чије зрачење не осећају само Срби, јер оно стиже до Русије и као Крмчија делује на унутрашњи, духовни, интелектуални и културни живот Русије у дугом низу векова.

Реприза, 24. јануар у 05:05 и 12:55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво