Дмитриј Шостакович: Симфонија бр. 7

Шостакович је компоновао прва три става Лењинградске симфоније током опсаде града, а завршио ју је у Кујбушеву, где су он и његова породица избегли.

Та симфонија је представник дубоког антиратног става самог Шостаковича. Нисам намеравао да описујем рат натуралистички, већ да покажем дух и есенцију тих сурових догађаја. У првом ставу се евоцира мелодија из омиљене Хитлерове оперете Франца Лехара Весела удовица и подсећа на Болеро. Премијера је била 5. марта 1942. године, у Кујбушеву, у који су се евакуисали готово цео Бољшој театар и диригент Самуил Самосуд. Председник Лењинградске уније композитора записао је у свом дневнику: Не може се рећи да је слушање било импресија, већ искуство које доводи до усхићења. Ово нису осетили само слушаоци, већ и извођачи, који су читали и изводили партитуре као да читају хронику свог живота.

Артуро Тосканини је прокријумчарену симфонију извео 19. јула 1942. године, наставивши даље наступе - 62 само у Америци, где је Лењинградска симфонија постала симбол отпора против нацизма. Карл Сандберг окарактерисао ју је као музику написану крвљу директно из срца.

Реприза, 17. јануар у  02:10 и 09:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво