Време је за елиту: Латинка Перовић

Милан Пироћанац, један од водећих мислилаца у Србији, говорио је да је опасно бити у сукобу са временом, а то време је време развоја владавине права, развоја либералне државе која нема приоритет ратовања, развоја капиталзма са корективом социјално-демократске филозофије, истиче историчар Латинка Перовић, гост емисије Време је за елиту.

Хваљена и оспоравана књига Латинке Перовић, Доминантна и нежељена елита, већ првог дана после изласка из штампе отворила је расправу о српском друштву, коју је ауторка, на неки начин, покренула преко портрета тринаест личности које је познавала и са којима је сарађивала, сви су оставили траг у српској култури и политици.

На једној страни је Добрица Ћосић као симбол доминантне елите а на другој су сви остали....Они су према суду Латинке Перовић нежељена елита а међу њима су: Марко Никезић, Коча Поповић, Милован Ђилас, Иван Ђурић, Богдан Богдановић, Зоран Ђинћић, Сима Ћирковић, Иван Стамболић, Радомир Константиновић.....

Са каквог је становишта направљена ова подела и где би историчар Латинка Перовић сврстала себе?

Са непуних 27 година Латинка Перовић је постала председница АФЖ-а, са непуних 40 секретар ЦК СКС од '68 до '72 - у самом врху партије и државе, сарадник најмоћнијих људи у земљи.

Као српски либерал избачена је из Партије на 7. Конгресу КПС. После изласка из политике, Латинка Перовић се посветила науци остајући друштвено активна до данас. Један је од најдоследнијих критичара национализма и последица које он оставља за собом.

Расцеп међу личностима које Латинка Перовић портретише у Доминантној и нежељеној елити јесте израз никада решене дилеме куда ће кренути Србија. Они су слика два лица српског друштва - доминантног и његове алтернативе, истичу рецензенти.

Ово је разговор о кобности неразумевања времена, како је говорио Милан Пироћанац још у 19. веку, о либералима и координатном систему у којем су они тражили решења, о забранама, чисткама, о поделама.... Зашто Латинка Перовић Ћосића по моћи пореди са Пашићем, да ли су Никезић и Коча Поповић прерано Титу рекли не? Зашто за живота Марко Никезић никада није излагао, а био је веома талентовани вајар, ученик Ристе Стијовића? Која је судбина књиге преписке између Коче Поповића и његове прве супруге, Вјере Бакотић?

Латинка Перовић је аутор неколико књига којима је дала значајан допринос у изучавању историје српског друштва, међу којима су: Од централизма до федерализма, Затварање круга, Између анархије и аутократије: Српско друштво на прелазима векова (XIX-XXI), Снага личне одговорности.....

Аутор и уредник: Зорица Пантелић
Сниматељ: Васко Васовић
Монтажер: Зорица Благојев
Продуцент: Славица Стефановић

Реприза, 31. децембар у 00:05 и 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво