Живот у ваздуху: Закрчено небо, 3-3

Тренутно милијарде створења живе на простору који је 4,8 километара изнад наших глава... а ми тога нисмо ни свесни. Она су савладала силу Земљине теже и усавршила летење и сада живе у висинама користећи све погодности које им небо нуди.

Преко хиљаду врста сисара и десет хиљада врста птица насељава ваздушни простор... Највише има најмањих животињских врста. Што се боље загледате, боље ћете их видети. Билиони инсеката чине чак деведесет осам процената свих летећих створења. Већина њих још није ни добила име. Ваздух изнад наших глава је закрченији и опаснији него што можете и помислити.

Грабљивица има свуда. На свим висинама небо врви од живота. На хиљаде створења користи небо као ауто-пут док прелазе огромне раздаљине током миграције или у потрази за храном. То раде чак и лептири и бубамаре.
Хиљаду метара изнад наших глава, мољци лете брзином од осамдесет километара на час.
Али шта се дешава када се створења која лете међусобно сударе? Како се у ваздуху животиње боре једна против друге? Како освајају партнера за парење? Како долазе до хране? Како лове и избегавају да буду уловљене? У ваздуху су животиње приморане да испитују границе својих способности.

Добро дошли у један сасвим другачији свет пут конкуренције и такмичења, у коме се на закрченом небу живи на екстреман начин. Све то у емисији Живот у ваздуху - Закрчено небо, 3 део.

Страни еколошки програм, продукција BBC
Уредник Наташа Тодоровић

Реприза, 20. децембар у 01:43 и 08:43

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво