Дмитриј Шостакович: Симфонија број 11, g-moll, Оп 103

Једанаесту симфонију Шостакович је компоновао после неуспеха Мађарског устанка 1956. године. Добила је поднаслов Година 1905. Док се у претходној симфонији носио са интимним патњама, ова симфонија говори у име поробљеног Совјетског народа.

Устанак 1905. године искоришћен је као паралела текућим догађајима у Шостаковичево доба. Симфонија број 11 у себи садржи елементе фолклорних и револуционарних песама. Као и увек, деликатни подтекст Шостаковичевих личних ставова осећа се и чује избором тих песама. Пажљиви тумачи и познаваоци то разумеју, будући да Једанаеста симфонија тиме подсећа на трагичне догађаје угушене побуне из 1905. године. У њу је укључено и својеврсно пророчанство, које се кроз музику јасно чује - тадашње револуционарно стање је ишчилело и уступиће место хаосу.

Сваки цитат је савршено укључен у музички ток који је композитор осмислио и који носи јасну поруку: Историја се понавља.

Премијера је изведена у Москви, 30. октобра, 1957. године, када је Натан Рахлин дириговао Државним симфонијским оркестром.

Изводе: диригент Валериј Гергијев и Оркестар Театра Маријински

Реприза, 11. децембар у 00:55 и 08:02

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво