Арт зона: Дејан Атанацковић

У фокусу јавности Дејан Атанацковић нашао се почетком 2018. године, када је за свој књижевни првенац, књигу Лузитанија, добио престижну Нинову награду за роман године.

Крајем исте године, објавио је и своје друго литерарно дело, збирку прича Човек без језика. Но, Атанацковић је дуго пре тога био присутан на нашој и међународној културној сцени, пре свега, као визуелни уметник.

Рођен је у Београду, где је студирао и средином 90-их година протеклог века започео излагачку делатност. Већ више од две деценије живи на релацији Београд - Фиренца. Предаје више предмета из области визуелне уметности и културе на универзитетским програмима у Фиренци и Сијени. Сарађује са фирентинским Музејом природних наука, на предмету посвећеном историји представе људског тела. Последњих година води радионице засноване на дијалогу студената и психијатријских пацијената. Као визуелни уметник од 90-их година остварује самосталне изожбе и кустоске пројекте. У фокусу његовог интересовања су човек и парадокси људске егзистенције.

У емисији Арт зона Дејан Атанацковић говори о свом стваралаштву, које тумаче књижевне критичарке др Ана Стишовић Миловановић и Тамара Крстић, и историчар уметности, проф. др Никола Шуица.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

Реприза, 30. октобар у  03:19 и 11:19

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво