Митологије београдских фасада: Каријатиде

Епизода Митологија овог пута обрађује нежнију тему – лепоту скулптура које припадају каријатидама. Архитекте свих епоха биле су инспирисане античком праксом, да се мотив каријатида функционално употребљава приликом пројектовања стубова.

Богатство украса београдских фасада још једном потврђује да ни наша престоница није одолела призиву неокласицистичких узора и античких сновиђења. То не значи само пуко подражавање ранијег, већ и активни однос са старином у реконструкцији њених основних симбола. То је, такође, и нераскидива нит са тереном на коме је рођена европска цивилизација чији смо и ми део.
Стога, данашња сага одводи гледаоце на подручје давнашњег Пелопонеза, где је некад постојао полис Карија. Био је чувен, између осталог, и по женама толико гласовитим због своје лепоте, да је готово цео мушки део старог света био заљубљен у њих. Како често класични митови веле - лепота носи и проклетство, понајвише због зависти неког другог, те ни наше јунакиње нису биле поштеђене такве судбине: њихове супарнице припадају како митолошком тако и људском свету. Чињеница да су Каријанке нестале са историјске сцене осветљава питање зашто у историјским врелима готово да не постоји ни траг о њиховом помену. Емисија ће преко замишљеног дијалога са музама пробати да одговори на питање зашто се једини извор о њима традиционално налази само у архитектури.

Аутор и уредник емисије: Александар Антић
Рапсод: Жарко Б. Вељковић
Наратор и оратор: Ана Милићевић
Монтажер: Марко Тисовец
Сниматељ: Драган Лапчевић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Редитељ: Бојан Воркапић

Реприза, 06. август у 02:43 и 10:43

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво