Историја науке: Михаило Петровић Алас

Михаило Петровић (Мика Алас) 1868-1943, математичар, научник, професор, претеча кибернетике, оснивач Београдске математичке школе, академик, али и морепловац, путописац, књижевник, алас и виолиниста. Један је од српских великана, који су припадали светској научној елити.

Стручњак за диференцијалне једначине, предавао је многобројним генерацијама студената и подизао наставни и научни кадар у математичким наукама. Када је 1905. године Велика школа прерасла у Београдски универзитет, био је међу првих осам професора, који су бирали остале предаваче. Пет година касније, под његовим надзором, почело је стварање Београдске математичке школе. На Светској изложби у Паризу, научној јавности је приказао хидроинтегратор, први аналогни хидраулични рачунар у свету, и за тај изум био је награђен златном медаљом.

Тежња ка откривању аналогије између техничких и биолошких система, водила је овог научника откривању универзалног научног језика. Његово дело Елементи математичке феноменологије, било је претеча нове научне дисциплине, коју је тада мало ко разумео. Аласова феноменологија још чека праве тумаче.

реприза, 27. јул у 04:16 и 12:16

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво