Тв фељтон: Театар на раскршћу

У Нишу је од 11. до 19. марта одржано прво издање фестивала балканског културног простора Театар на раскршћу. Фестивал има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који живе на Балкану, државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева. Посвећен изазовима и перспективама савременог позоришта Театар на раскршћу усмерен је на јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности и стваралаца, размене идеја и позоришних пракси.

Фестивал је на сцени нишког Народног позоришта представио ансамбле из осам земаља, изведено је десет представа, од чега осам такмичарских, а погледало их је око 5.000 људи.
Током фестивала у Нишу је одржана дводневна трибина на којој су учествовали позоришни ствараоци, еминентни театролизи и позоришни критичари из земље и региона. Наслов трибине био је Театри Балкана - Сарадња на раскршћу. Разматране су могућности сарадње у овој области. Размена представа, превођење драмских текстова, планирање заједничких продукција, идеја о блаканској фестивалској мрежи, само су неке од тих могућности .Платформа коју нишки фестивал Театар на раскршћу нуди могла би да постане платформа за једно шире промишљање Балкана и културе балканског простора, место где ће се разматрати различитости и водити дијалози о сарадњи.
Емисија прати ту идеју, представља учеснике главног програма и уз велики број саговорника разматра тему балканске културне сарадње.

реприза, 24. јул у 01:21 и 09:21

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво