Историја науке: Војислав Суботић

Војислав Суботић (1859-1923) хирург, један од оснивача Медицинског факултета у Београду, управитељ ратне и неколико болница у Србији, лекар на фронту, родољуб и хуманиста.


Утемељивач српске хируршке школе, светској и домаћој науци оставио је у наслеђе нове методе у ратној и кардио-хирургији и афирмисао нашу медицину у областима абдоминалне хирургије, урологије и ортопедије. Војислав Суботић - син књижевника, песника и политичара Јована Суботића, студирао је медицину у Бечу и Паризу, а самосталну праксу је почео у Земунској болници 1884. године. Млади лекар унео је мноштво новина у медицинску праксу: увео је општу анестезију, успешно изводио разне медицинске захвате и међу првима у свету обавио операцију цисте на панкреасу. Мада је за време рата са Бугарима и у Балканском рату, био грађански, а не војни хирург, стекао је завидно знање и вештине у збрињавању рањеника. Био је један од првих хирурга у свету, који је применио метод репарације крвног суда, али и стручњак, који је у Париској академији медицине, приказао оригиналан патент - шину за имобилизацију бутне кости. Уз неколико колега и ученика предано је радио на успостављању пољске болнице у Драгоманцима, формираној дуж пруге Солун-Битољ.

Уредник и сценариста Борислава Николић.
Лик Војислава Суботића оживео је редитељ серије, Иван Милановић. Продуцент је Љубица Мирић Петровић, директор фотографије Драгослав Бојковић, сценограф Мирјана Андрејевић, декоратер Борис Савић, костимограф Биљана Михаиловић, гардеробер Наташа Живковић, шминкер Јана Нановић, организатор Милка Јовановић, помоћник редитеља Зоран Јовановић.

реприза, 21. јул у 05:20 и 13:20

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво