Метамузика: Исидора Жебељан - Коњи Светог Марка

Премијера дела Исидоре Жебељан Коњи Светог Марка била је у октобру 2004. у Венецији, у извођењу Симфонијског оркестра Friuli Venezia Giulija и диригента Кристофа Попена из Немачке, а пропраћена је похвалним критикама италијанске штампе

Као један од најистакнутијих српских композитора позоришне и филмске музике, добитница је и три Стеријине награде и четири награде Бијенала сценског дизајна, а у области уметничке музике лауреат је Genesis Opera Prize такмичења у Лондону и награда Стеван Стојановић Мокрањац и Василије Мокрањац.

Композиција Коњи Светог Марка инспирисана је легендом о бронзаним статуама четири коња на Цркви Св. Марка у Венецији. Грчки вајар Лисип, направио их је употребивши специјалну легуру бронзе, чију формулу до данас нико није успео да одгонетне. Основно својство легуре је неограничено трајање.

Дело сложеним ритмовима, хармонијом и инструментима, говори о бронзаним статуама, њиховој неизвесној судбини, о путовањима на удаљена места, где су били симбол моћи, нарочито о томе да су од настанка до данас остали готово непромењени.
Уредник емисије Драгана Пантић.

Реприза, 26. јун 01:30 и 09:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво