Час анатомије: Чувари светиње (а не Брига за језик)!!!

Све време или цело време, поштовати или испоштовати, разноврсност или свашта нешто... Како се исправно каже, честа је недоумица људи који размишљају о језику. Шта је са осталима?

У новом издању Часа анатомије поново се расправља о језику, овога пута у контексту настојања да се стандаризује српски језик. Честе су замерке да се о језику недовољно брине, да се не чита довољно, а да објављене књиге, које и нађу пут до посвећеног читаоца, само доприносе сумњи у озбиљно бављење језиком. Са друге стране, неки лингвисти заступају мишљење да језик не може бити строго нормиран јер, као живи организам, развија се и непрекидно мења. Али и лингвисти који заступају такво гледиште имају замерку на опште стање у језику. Како разумети синтагму о језику као светињи, потврђује ли језик само национални идентитет или идентификује много шири, цивилизацијски и хуманистички оквир као услов за опстанак човека и културе? Која је карика у том ланцу бриге за језик најслабија и зашто? Шта и како на српском језику данас пишемо, објављујемо и читамо, шта са српског и на српски преводимо и зашто? Како се споразумевамо?

Гости Часа анатомије су писац Дарко Тушевљаковић, професорка Филолошке гимназије и лекторка Драгана Ћећез и преводилац Душко Паунковић.
Уреднице емисије Марија Ненезић и Јасмина Врбавац
Редитељ Филип Чоловић

Реприза,  08. јун у 10:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво