Палета културног наслеђа: Заувек вертеп

Према веровању Срба, сукоб сила мрака и светлости завршавао се на Божић, када силе светлости коначно побеђују. Док потпаљују бадњак на огњишту, укућани песмом и магијом речи помажу да се роди сунце - млади Бог (Божић). Вертепи певају заштитнику породице и укућана желећи им родну годину и здрав живот. Уз вику и клепет звона терају демоне.

Зоран Радовановић, професор разредне наставе, народни учитељ у мачванском селу Дреновцу надомак Шапца, један је од најрепрезентативнијих иноватора педагошког рада у овом делу Србије и зато је његов сценарио о вертепима као пример добре праксе пре пет година уврштен у Практикум Високе школе струковних студија за васпитаче у Шапцу. Дреновачки учитељ издваја се својим особеним моделом коришћења научних достигнућа, откровења до којих долази трагањем на терену и у литератури и применом садржаја културе у непосредном раду са децом.

Kњига представља збирку докумената, етнолошких записа и практичних извођења вертепске драме, српске барокне драме, коју су започели руски учитељи са сремско-карловачким ђацима почетком 18. века. Обичај православних народа да минијатурно луткарско позориште учини да зими, пред Божић и Нову годину, уместо кринова процветају речи у срцу (М. Матицки) подигао је писац из летаргије.

Вертепи, весници рођења Христовог, припадају историји наше културе. Они су најстарије ђачко библијско луткарско и класично позориште у позоришту са православним црквеним појањем и обредном песмом. Јединствен стил даровања веселих вертепаша јабукама, орасима, бомбонама, колачима, новцем... намера је да за децу и одрасле донесе здравље, срећу и благостање у сваку православну кућу.

Аутори емисије: Александра Даничић и Славица Стефановић
Директор фотографије: Васко Васовић
Монтажа: Зоран Поповић

Реприза, 04. јун у 03:17 и 11:17

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво