Тајна једне некрополе

Старија прошлост оставила је на више места трагове народа који су некада давно живели на подручју данашње централне Србије - у Шумадији, у чијем срцу се налази планина Рудник.

Трагом једне средњовековне цркве и некрополе водимо вас у село Дићи, недалеко од Љига.
Реч је о средњовековној властелинској задужбини с краја 13. или почетка 14. века, у чијој је непосредној околини некропола која је откривена деведесетих година прошлог века. Јединствен у овом делу Балкана, цео археолошки комплекс пружа могућност да сазнамо више о значају краја у коме се налази, о вредности пронађених артефаката, о ктитору, о духовним стремљењима, схватању живота и смрти у средњем веку и још много тога што је представљало изазов за научнике. С тим у вези, дуготрајно постојање некрополе је на овом месту одражавало и увећавало култну вредност локалитета Манастирине, смештеног у Качерском крају, што је утицало на колективну свест мештана села.

Кроз причу о овом локалитету воде нас протојереј Светолик Марковић, конзерватор Бојана Волаш и археолог Жељко Јеж, који је са групом стручњака открио некрополу и вршио дугогодишња истраживања.

Емисија је реализована у оквиру Научног програма РТС-а.
Сценаристи: Драган М. Ћирјанић и Ивана Ковачевић
Сниматељ: Александар Беатовић
Монтажер: Зорица Благојев
Редитељ: Драган М. Ћирјанић

Реприза 01. мај у 10:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво