Читај ми!

313: Pax Romana и почеци велике цркве, 3-13

У историографији уобичајена је оцена да је Рим око 150. године достигао врхунац моћи и културног стваралаштва који је обележен речима Pax Romana или римски мир. Pax romana је тадашњим хришћанима био дар са неба...

Други век је време наследника светих апостола, епископа. Сваки град у Империји имао је своју црквену јединицу или општину на челу које је био епископ. У првих 200 година настаје мноштво писаних радова, јеванђеља, посланица, откровења. До краја другог века васељенске цркве су направиле спискове прихватљивих књига. Све су прихватиле четири традиционална јеванђеља, Павлове посланице и Лукина дела апостолска. Хришћани су своју правоверност учврстили на јединству Старог и Новог завета, тако да нико за себе није могао рећи да је хришћанин ако није прихватио доктрине Старог завета у вези с настанком света и природом човека.

Око 165. године, за време владавине Марка Аурелија, који није имао високо мишљење о хришћанима, њихов положај се знатно погоршао, али у исто време подигнути су споменици апостолима Петру и Павлу. Петру на брду Ватикан, где је страдао, и Павлу на путу за Остију, римску луку, где је, такође по легенди, страдао. Негде око 200. године почеће да се слави 29. јун као дан светих апостола Петра и Павла.

Учествују: Исак Асијел; проф. др Радомир Поповић; отац Јозо Милановић; епископ крушевачки др Давид; мр Владан Таталовић; проф. др Радивој Радић; проф. др Славко Ковачић; Златко Кованцалиев; епископ бачки др Иринеј; проф. др Ђовани Марија Вијан

Уредник серије Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста проф. др Радивој Радић; сниматељ Васко Васовић, монтажер: Горан Мијић; редитељ Татјана Феро.

 реприза, 12. септембар у 01:55 и 09:55

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво