Хало, хало, Циле

Више од четири деценије на ликовној сцени са несмањеним ентузијазмом, као да слика први пут, верујући и покоравајући се само машти - ствара Милан Маринковић Циле.

Примарно средство његовог изражавања је боја. Бојом постиже све - и црта, и слика, гради простор, атмосферу, психологизацију ликова. Мотиви Цилетових слика су жене, призори из живота, а лица актера су често претворена у маске.

Пола свог стваралачког века Циле Маринковић је провео на маргинама уметничких токова. Није се конформистички прилагођавао укусу времена, већ је без чврстих и директних узора изградио свој разбарушени експресионизам још на почетку каријере. Сачекао је да трендови стигну њега и да га јавност препозна као претечу и обновитеља модернистичке традиције.

У емисији Школске редакције РТС-а моћи ћете да сазнате где проналази мотиве за своју уметност глуварења, како су журке у његовом београдском атељеу биле полигон за размењивање идеја, куда је све лутао и како се коначно смирио. Одакле потичу интригантни називи његових слика: Мала Мими скида се по зими, Хало, хало, Циле, Долазак јануарског мачора и других. Чућете зашто највише воли да се у раним јутарњим часовима суочи са празним платном и како гледа на некадашње неодобравање и данашње хвалоспеве критике.

Уредник емисије Тамара Вешковић, редитељ Бранимир Клипа.

 Реприза, 09. март у 10:15

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво