Театрологике: Оливер Фрљић

Другу епизоду серијала Театрологике је ауторка Оливера Милошевић посветила редитељу Оливеру Фрљићу кога је Гардијан недавно сврстао међу пет најзначајнијих савремених редитеља у свету.

Где год се појави Фрљић пронађе тему за своје позориште - неразјашњену друштвену, личну и колективну неправду. Тако се у представама у Хрватској бави хипокризијом католичке цркве, страдањима Срба, усташтвом и нацинализмом сваке врсте. У Србији то је обрачун са Милошевићевим наслеђем, убиством премијера Ђинђића. У Босни са џихадом и верским фанатизмом. У Словенији са прикривеним национализмом и хипокризијом. У Пољској са доминацијом вере и националистичким испадима, у Немачкој са неонацизмом. Суочавање са истином и позив на одговорност је у суштини сваког његовог позоришног остварења.
Фрљић увек ради представе о намерно занемариваним, од јавности склоњеним проблемима и темама. Публици износи чињенице суочавајући је са истином. То чини изван политикантских и националних обрачуна. Извођења његових дела прате протести, демонстрације и претње оних који су се у њима препознали као негативци. Као упозорење стоји "пазите шта радите Фрљић ће о вама направити представу".

реприза, 4. фебруар у 06:19 и 14:19

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво