Цар Лазар у Кингисепу

Дане српске културе 2018. године, обележила су три важна догађаја. Најпре, 28. јуна, на Видовдан освештани су темељи Српско–руске цркве која се гради у Кингисепу, на самом западу Руске федерације, а посвећена је српском свецу Кнезу Лазару и руском свецу Николају Другом Романову. У новијој историји то је прва црква у Русији посвећена једном српском свецу. Додуше, почетком 18. века, руски гроф српског порекла Сава Владиславић Рагузински, саградио је у данашњем граду Кјахти, цркву посвећену Светом Сави.

Међународна научна конференција „100 година Руске емиграције у Србији. Судбине и резултати" други је важан догађај. На њему је радове излагало петнаестак руских и српских научника. Истовремено била је постављена и уникатна изложба са изузетним документима из Архива Српске православне цркве. Домаћин трећег догађаја била је „Академији Србија". У њој су наступили наши уметници из Београда и Хор „Даница" из Санкт Петербурга.

Организатори „Дана српске културе" су Влада Лењинградске области и Православно духовно просветитељски центар „Љубав" из Земуна.

Аутор и сценариста емисије је Вера Катанић.
Режија Ернестина Глигоријевић

реприза, 18. јануар у 03:09 и 11:09

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво