Дворци Војводине: На Златном брегу Вила Станковић

Професор др Раденко Станковић рођен је 1880.године у селу Лесковица у Банату крај Беле Цркве... У Новом Саду је завршио гимназију, а медицину у Инсбруку и Бечу. Као асистент нобеловца др Карла Лангштајенера учествовао је у открићу крвних група, а од 1906. до 1920. радио је као лекар у Загребу..

Други део свог живота од 1921. па до смрти 1956. провео је у Србији. Био је професор и оснивач Медицинског факултета, утемељивач српске кардиологије као и данашње Интерне Б клинике Медицинског факулетета, лични лекар краља Александра I Карађорђевића, сенатор и министар просвете. На крају, после атентата на краља Александра Првог Карађорђевића у Марсеју од 1934. до 1941. поред кнеза Павла Карађорђевића и др Иве Перовића, један од тројице намесника малолетног краља Петра Другог Карађорђевића. Рат је провео у кућном притвору, а од 1945. до пред смрт 1956. у затвору, у Сремској Митровици, као народни издајник...

У почетку скромно имање у Чортановцима, на падини Фрушке Горе коју су још Римљани прозвали Златни брег, др Станковић је купио у пролеће 1930 године. "Почео сам са шест јутара виноградарске земље, сеоском кућицом и готовином од 60.000 динара", написао је у писаној изјави 1943. На почетку те изјаве он, такође, каже да нема намеру да оправдава начин стицања, али жели да после смрти остави све у несумњивом реду. Вила др Раденка Станковића у Чортановцима, саграђена на шест тераса фрушкогорске падине која гледа на Дунав - је лепота и метафора сама по себи. То је свакако посебна синтеза околности која је условила непоновљиви утисак лепоте: пројекат архитекте Драгише Брашована, савршени склад са околином, као и континуитет стратиграфије чија прошлост досеже и до римске епохе.

Изграђена средином тридесетих година прошлог века вила на Златном брегу могла је да буде мост градитељске баштине двораца и летњиковаца деветнаестог века и модерног доба. Али ипак то није постала. Историја и судбина удружиле су своје моћи да се то не догоди. Сломљене су вредности и узори времена у којем је настала. Људи још више.

О вили, животном путу и трагичној судбини др Раденка Станковића говоре Наталија Станковић, његова снаха, др Будимир Павловић кустос музеја Српског лекарског друштва, др Мира Радојевић историчар, Живан Пашић, хроничар из Чортноваца, др Неда Тодоровић....

Сниматељ Душан Живковић
Монтажа КсенијаСавићевић
Аутор и уредник Божидар Ђуран.

Реприза, 08. јануар у 04:05 и 12:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво