Остави све и читај: Љубиша Ристић

На срећу, књиге остају, каже у новом издању емисије Остави све и читај Љубиша Ристић, позоришни редитељ чије је име ушло у бројне светске енциклопедије и лексиконе, оснивач КПГТ-а и редитељ најдуговечније и најизвођеније представе у историји српског позоришта (Буба у уху, 1971. ЈДП).

Откривајући имена писаца и књига које су на њега пресудно утицале, Љубиша Ристић истиче да литература која се прочита до четрнаесте године темељно одређује личност за цео живот и да је све после тога само допуна и информисање о новим насловима. Са неспорним доприносом позоришној уметности и култури на подручју некадашње Југославије, Љубиша Ристић говори о опасностима стварања мале, феудализиране културе, комерцијализацији уметности и њеној судбини у условима тржишног вредновања, разлозима због којих је југословенски културни модел - модел садашњости и будућности на овом простору, ко је данас културна елита и зашто је култура једина права одбрана земље.
У наставку емисије, чувени редитељ говори и о аутономији уметности, слободи стварања, доминацији уметности над сваким видом активизма и о императиву непрекидне производње нових вредности.

Аутор и уредник емисије је Горица Зарић Јовановић, музички уредник Невена Поповић, дизајнер Милош Гојковић, редитељ Иван Милановић.

Реприза, 05. децембра у 04:40 и 12:40

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво