Одлив мозгова: Матеја Миљачки

Актер осме епизоде документарне серије „Одлив мозгова“ у продукцији Удружења „Шта хоћеш“ је Матеја Миљачки, инжењер решења у компанији „Епл“ у Бостону и власник музичке продукције специјализоване за западноафричку музику „Самбалоло“.

„Епл" је највреднији бренд на планети. Матеја Миљачки, чија америчка диплома спаја уметност и информатику, већ скоро две деценије је део те легенде. Он је имао прилике да разговара са Стивом Џобсом. Водио је примену информационих технологија „Епла" на „Ајви лиг" универзитетима, али и у привреди, у Новој Енглеској и широм САД. Потомак имућне предратне београдске породице, чије стабло чине неке од историјски најзначјнијих личности Србије, доживео је и да му се врати део имовине у поступку реституције. Перкусиониста, који је од електро звука дошао до корена афричке музике, основао је продукцијску кућу специјализовану за афричку музику „Самбалоло", која организује музичке фестивале у Малију и Гвинеји, и међу својим издањима има неке од најталентованијих музичара из тог дела света.

 

Није софтвер ни хардвер, у питању су људи. Сваки ритам има своје порекло. 1994. су убили жељу у људима да живе. Како дише Африка? Зашто су Матеји спевали песму у Малију? Како се праве пуњене паприке у Гвинеји? Лидер је више од менаџера. Добро и зло информационе технологије. Како одабрати добар бицикл за креативни посао? Да ли ритам лечи? Мисли другачије. Традиција домаћина не сме да нестане. Када бубњеви стају?

Редитељ, аутор: Растко Шејић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Часлав Петровић; асистент камере: Милан Џодић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; наратор: Александар Новаковић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић
Продукција: Удружење „Шта хоћеш" 2018.
Подршка серији: Министарство културе и информисања и Управа за сарадњу са дијаспором Министарства спољних послова.

реприза, 10. јул у 04:45 и 12:45 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво