Палета културног наслеђа: Ухвати време

Баштина РТС -а је представила изложбом радова, лик и дело, истакнуте уметнице, костимографа Мирославе Мире Чохаџић коју је син Гордан Маричић поклонио РТС-у. Осим цртежа и других драгоцености ове вредне збирке, посетиоци изложбе у поставци су могли да виде и оригиналне костиме које је Мира Чохаџић стварала током деценија рада у Телевизији за неке и данас добро познатe емисиje, филмоe и сериje које су обележиле златно доба Телевизије Београд.

Мира Чохаџић је од 1987. године носила звање истакнутог уметника и била члан Академије филмске уметности и науке Југославије. Добитница је Велике награде Министарства културе Србије и УЛУПУДС-а 1994. годину, Плакете за костимографију Савремена српска сценографија и костимографија (1977), Плакете ТВ Београд, Плакете Евровизије за костим у Играма без граница (1982). Награду за животно дело, за целокупно стваралаштво и допринос развоју примењених уметности и дизајна, УЛУПУДС је уручио Мирослави Чохаџић 2000. године.
Цртежи Мире Чохаџић, пример су праксе за студенте Примењене или Ликовне академије, а у поставци су и костими које је Мира Чохаџић урадила за телевизијске драме „Наша енглескиња", филм „Брод плови за Шангај", „Злостављање", „Недовршена симфонија", „Покондирена тиква", „Зла жена", „Kорак гуске", „Под рушевинама, „Убице" затим за Фолк параду 1985, Новогодишњи програм 1995, за „Kолибри- победници", „Фолк земљотрес" и костиме и маске за „Игре без граница".
Збирка Мире Чохаџић садржи 170 оригиналних скица костима за филм, позориште, телевизијске емисије, драмског, играног и забавног програма; преко 500 фотографија са разних снимања и мањи број породичних фотографија; хемеротека са више од 1000 исечака из штампе од 1957. до 2002; 32 књиге стручних страних издања из области костимографије и модног дизајна; лични предмети које је Чохаџић користила у раду, награде, плакете и дипломе. Богата збирка, са преко 900 јединица говори о Мири Чохаџић као уметници различитих интересовања, о стваралаштву модног дизајнера и костимографа, од 1957. до 2002. године.

Аутори емисије: Александра Даничић и Славица Стефановић
Директор фотографије: Васко Васовић
Монтажа: Зoрaн Пoповић

реприза, 2. април у 05:25 и 13:25

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво