Сведоци векова: Манастир Шемљуг - Сарака

Наш ход по равници румунског Баната тек је почео. У округу Карансебеша издвојен од вреве те некадашње метрополе, налази се манастир Шемљуг – Сарака.

Манастирско здање, предмет данашње емисије, током векова је мењало своју намену и администрацију. Предање га везује за српске Бранковиће. Тадашња црква посвећена ваведењу Богородичином, свој процват и у уметничом смислу доживљава у првој половини и средином осамнаестог века. Ктитор манастира Ђуричко Лазаревић упошљава живописца Андреја који ће уз свог сина, такође Андреја, осликати Шемљуг не изоставивиши да и портрете породице Лазаревић овековечи на зиду северне стране наоса, и све то у духу сликарске школе Константина Бранковеануа, чувеног зографа међу Румунима тог времена.
Нажалост, манастир ће 1782. откупити једна локална великашка породица и од њега направити маузолеј. Такво стање потрајаће све до 1934, када ће Румунска православна црква обновити првобитну намену Шемљуг - Сараке, која ће од тог времена наново бити врело духовности за све оне који закратко скренувши са пута Вршац-Темишвар потраже гостопримство под стрехом ове светиње.
Стручни консултант: проф. др Миодраг Јовановић
Уредник емисије: Петар Савковић
Директор фотографије: Зоран Синђелић
Редитељ емисије: Милан Кнежевић
Продукција: Образовно-научни програм РТС

реприза, 5. март у 00:32 и 16:32

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво