Студио 6: Хашима

Концерти у Студију 6 Радио Београда су јединствен формат који се тешко може пронаћи на неком другом - концертном или неконцертном месту. Концерти на којима је могуће и присуство публике, уживо се преносе једном месечно и РТС 3 директно преноси укључење у ''живо'' радијско емитовање концерата. ''Нова сцена'' која се формира у Студију 6 омогућује домаћим и страним ствараоцима и музичарима једно сасвим ново место за креирање у дугачијим, студијским условима, упознавање са техником, али и могућност да пронађу пут до много већег броја гледалаца и слушалаца у земљи и иностранству.

Сарадњом РТС 3 и Трећег програма Радио Београда, директни преноси ових догађаја пружају најбоље од оба сегмента радија и телевизије - беспрекоран тон који омогућава контекст студијског извођења и слику врхунског квалитета, што публици омогућује да преко ТВ екрана открије и доживи позорницу музичких експеримената и нових могућности.

Хашима је београдски састав који удружује разноврсна пређашња музичка искуства у стварање музике коју је стилски тешко категоризовати. Међу инспирацијама издвајају Вејна Шортера, Василија Мокрањца, Игора Стравинског,рок и фолклор. Поетику налазе и у европском уметничком филму и књижевности, коју преплићу са ауторском музиком, дајући јој програмски карактер. Теме композиција Игора Мишковића углавном чине музички мотиви који се кроз аранжман и слободне импровизације развијају без устезања од буке или, са друге стране долазе до суптилних лирских минијатура. Како сами воле да нагласе, "четири различита инструмента и сензибилитета проналазе се у форми огољеној од традиционалних стилских обележја са садржајем инспирисаним далеким напуштеним острвом у Јапану - Хашимом". Састав је управо објавио деби албум "Tideland" за који су рецензије писали New York City Jazz Record, JazzTimes, JazzWise.

"Хашима, необични спој класицизма, балканског фолклора, авангардне буке и лиризма."
- Томас Конрад - из часописа JazzTimes, New York City Jazz Record, Stereophile

Тенор саксофон: Срђан Мијалковић
Полуакустична гитара: Игор Мишковић
Бубњеви: Александар Христић
Контрабас: Вања Тодоровић

реприза, 11. август у 03:00 и 11:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво